Marte fikk kongepokalen under NM 2021

Under årets karate-NM deltok 75 utøver fra Bjørgvin Karateklubb. Klubben stakk av med hele 17 gull, 9 sølv, 12 bronse og selveste kongepokalen. Den gikk til Marte Skodvin Mjåtvedt.

Andre gang JKA mottar en kongepokal

Det er andre gang kongepokalen deles ut til JKA. Første gangen var det Benjamin Skåtun som fikk den i 2014. Nå var det altså Marte og Jan Martin Huus fra Karmøy Shotokan Karateklubb som fikk den gjeve pokalen.

Kongepokalen deles ut hvert tredje år, og går på rundgang mellom JKA, Kyokushinkai og World Karate Federation (WKF), som er de tre regelverk som er offisielt godkjent i Norge.

– Jeg synes det er kjempegøy og stas at også vi får den tildelt. Og så var det jo ekstra gøy at det var jeg som fikk den tildelt i år. Det er kjempestas, sier Marte Skodvin Mjåtvedt.

– Utrolig stolt av henne

Ifølge hovedinstruktør i Bjørgvin Karateklubb, Fredrik Pettersen, er det kjempestrenge krav for å få kongepokalen. Han sier det først er krav til deltakelse med minst 15 utøvere i klassen. Deretter er det krav til at utøveren må ta gull i minst en klasse.

– Marte endte opp med 1 gull i kata, 1 sølv i kumite, 1 gull i lagkata og 1 i gull lagkumite. Det samme gjorde også Ingrid, tvillingsøsteren til Marte. Men klassen der Marte vant kata var større enn klassen til Ingrid. Det var det eneste som skilte de to, sier han og legger til:

– Som del av trenerteamet, Kjetil og jeg, så er jeg utrolig stolt av at Marte klarte å få den. Ikke bare har Marte de idrettslige resultatene, men også den harde og målrettede treningen som ligger bakom som gjør at dette blir så velfortjent. Jeg som trener for Marte er så utrolig stolt av henne.

Møtte tvillingsøsteren i finalen

Marte Skodvin Mjåtvedt ble operert i den ene foten i sommer og har slitt med belastningsskader etter operasjonen. Så oppkjøringen til årets NM var ikke helt optimal, forteller hun.

– Jeg synes oppkjøring var litt vanskelig. Det var litt nerver rundt akkurat det. Om jeg var godt nok forberedt. Men det gikk jo veldig bra for min del, sier hun og fortsetter:

– Og så møtte jeg jo Ingrid i finalen. Det er også litt gøy. Vi er nesten blitt litt vant til å gå mot hverandre. Men det er litt vanskelig å gå mot sin søster. Jeg vet jo alt hun gjør, og hun vet alt jeg gjør. Kampene kan kanskje bli litt kjedelig å se på, men for oss er det veldig spennende. Jeg tror også Ingrid tenker at det kan gå begge veier. Men hun har jo bevist det noen ganger nå, at det går i hennes favør.

– Hvordan forbereder du deg til et NM?

– Man går i seg selv og trener mye. Spesielt nå når det er så lenge siden sist. Det mentale må være på plass, og så er det å stille opp på alle treningene. Gi alt på hver trening, og pushe meg til det bedre.

– Hva gjør du før du går ut på matten under et mesterskap?

– Da er det å si til seg selv at dette her klarer jeg. Må snakke litt med seg selv. Nå hadde jeg jo litt nerver frem til konkurransen med tanke på oppkjøringen. Men det er det å få varmet godt opp og føle seg klar. Og også gå litt før man skal ut på matten, så jeg er litt varm i kroppen.

– Begynte å skjelve

 

– Hvordan klarer du å koble ut alt det rundt deg når du går konkurranse?

– Når jeg går kata, tenker jeg kun på det jeg skal gjøre og glemmer alt rundt meg. Jeg vet ikke om det er så lurt, men jeg driver å snakke med meg selv når jeg går: « Kom igjen. Kjappere. Raskere.» Det er på en måte min taktikk.

– Men i kumite må du vel være litt mer på?

– Ja, da må man holde fokus hele tiden. Motstanderen kan lett se når man mister fokus, og da blir man fort tatt. Her kan det være litt mer krevende å holde fokus. Man følger litt med på hva dommerne gjør. Og man følger selvfølgelig med på motstander.

– Hvordan var det å ta imot kongepokalen?

– Jeg visste ikke helt hva det betydde for meg før jeg gikk opp og tok imot dent. Jeg begynte å skjelve litt, samtidig som jeg tenkte: «Åååå…dette er stort» Og så fikk jeg også en liten tåre i øyekroken. Det betydde kanskje mer enn det jeg så for meg.

– Hvor står kongepokalen nå?

– Den står fortsatt innpakket på rommet. For jeg må rydde rommet før jeg setter den fint på plass. Men den skal få sin rette plass når det er ryddet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Print
Email