Fight Night 3

Velkommen til Fight Night nummer tre, sier Fredrik Pettersen, hovedinstruktør i Bjørgvin karateklubb. 

Foran ham står 24 utøvere i alderen 13 til 17 år med brune og svarte belter. I hendene har de hansker og tannbeskyttere. Om få minutter skal de ut på mattene for å fighte.

Folk trenger matching. Det blir for lite av det i klubbene, sier Pettersen og fortsetter: 

Man får brynt seg mer når en møter utøvere fra andre klubber. Vi gjør det også for det sosiale. De skal være venner både før og etter kampene.

I løpet av kvelden skal 50 karateutøvere, fra 13 til 50 år, fra karateklubbene Bjørgvin, Nordås, Fjellsiden, Fjell og Fusa fighte så mange kamper som mulig.

Vi er veldig opptatt av at dere har kontroll, sier Pettersen.

God, jevn og systematisk trening

Inn på matten kommer Alexander Aastveit fra Bjørgvin og Simen Lillefosse fra Fjellsiden. De stiller i klassen gutter 15–17 år. 

Alexander forsøker seg med et spark mot hodet, men bommer. Så får han inn en Gyaku Zuki Chudan og får en wasaari. Like etterpå sveiper han Simen og får inn en Kizami Zuki, og får ippon. Kampen er over på 30 sekunder.

På den andre matten er jenter 13–14 år også i gang. Thora Vindenes og Mariell Strøm fra Bjørgvin beveger seg raskt rundt. På sidelinjen står Anna Nilsen Skodvin, også fra Bjørgvin og Ingrid Ulvedal fra Nordås karateklubb og følger med. De er neste par ut. Mariell vinner til slutt kampen.

Sine Johnsen fra Nordås og Isabell Aase fra Fjell gjør seg klar på en av mattene. De fighter i klassen 15-17 år jenter. Begge får inn slag og spark. Men kampen ender uavgjort.

Så går det slag i slag. Jenter og gutter forsvinner inn og ut av mattene. Slår. Sparker. Roper. Hoveddommere blåser i fløyter. Hjørnedommer hever røde og hvite flagg.

Utøvere sveipes og går i bakken. Noen trekker pusten og tørker tårer. Men alle tar hverandre i hendene og smiler etter kamp. Og alle får råd og veiledning fra dommere før de er klar for neste kamp.

Etter nesten to timer er kampene for juniorer over. Det er tett luft i lokalet og svette utøvere stiller seg opp foran Pettersen og de andre dommerne.

– Det var minimalt med advarsler i dag. Det er bra. Man kaster bort energi med å slå for hardt. Men dere må forsøke å variere mer, få inn flere teknikker og huske avstand, sier han og legger til:

– Eneste som gir resultater, er god, jevn og systematisk trening.

Veldig gøy og lærerikt

Ingrid Ulvedal (13) og Kaia Førde Bolme (13) fra Nordås karateklubb synes kvelden har vært gøy. Dette er Ingrids andre Fight Night, mens det for Kaia er den første.

– Det som er gøy, er at det føles som en konkurranse. Man får vite hva man bør øve mer på, sier Ingrid.

– Ja, det er bra at dommerne kommenterer etter hver kamp slik at vi kan bli bedre. Vi blir begge med neste gang, sier Kaia.

Det blir også Even Furset (13) og Heine Moen (12) fra Nordås karateklubb. Begge stiller for første gang.

– Det var veldig gøy og lærerikt, sier Even.

– Og så fikk vi mange tilbakemeldinger på ting vi ikke har lagt merke til, supplere Heine.

Rett i nærheten står Mariell Strøm (14) og Thora Vindenes (14) og Anna Nilsen Skodvin (13) fra Bjørgvin og snakker sammen. De er ferdig med sine kamper. Det er også Christina Ulvedal (15) og Sine Johnsen (15) fra Nordås karateklubb.

– Det er den tredje gangen jeg er med. Det er gøy, og så er det ikke så seriøst. Da slapper man mer av og får testet ut forskjellige teknikker, sier Sine.

– Det er veldig lærerikt, og så er det bra å få tilbakemeldinger når vi går for hardt eller ikke kommer helt inn, sier Mariell, som er med for andre gang.

– Vi får også prøve ut nye teknikker, sier Thora. Også hun deltar for andre gang.

– Jeg synes det er gøy at man får gå flere kamper uten å ryke ut. Og at man kan øve på teknikker, sier Anna, som er med for første gang.

– Jeg hadde ikke gjort dette tre ganger hvis ikke jeg synes det var gøy. Jeg er absolutt med neste gang, sier Sine før hun forsvinner ut døren.

 Fight Night open

Så er seniorene i gang. Menn og kvinner fra 18 år og oppover. Det går i ett. På utsiden av dojoen sitter juniorene og spiser pizza og drikker brus.

På den ene matten møtes Ingrid Skodvin Mjåtvedt og Maren Aamodt fra Bjørgvin karateklubb i klassen 18 + damer. Ingrid vinner kampen, men på vei ut av matten er de usikre på hvem som egentlig fikk inn slaget først.

På matten ved siden av er Gunnveig Åkre fra Fusa karateklubb og Eirunn Waatevik Saure fra Nordås akkurat ferdig med kampen sin i klassen kvinner 40 +. Kampen ender uavgjort.

– Dere slår masse mot magen, men får ikke poeng. Teknikkene må være renere og så må dere varierer teknikkene litt mer, sier Pettersen.

Klokken nærmer seg 21.00. Luften i dojoen begynner å bli ganske tett. Det dugger på vinduene. Pettersen blåser av kveldens siste kamp. Han er godt fornøyd.

– De er veldig dedikerte, har fin holdning og gjensidig respekt. Selv om det er alvor, så ser du at de bryr seg om hverandre, sier han før han ber alle utøverne om å stille opp.

– Veldig bra. Mange fine kamper og så håper jeg alle er fornøyd og at de har lært noe. Om man taper eller vinner gjør ingenting. Den største seieren er at man blir bedre.

– Dette er tredje Fight Night og mange har hatt en tydelig fremgang, sier hovedinstruktør i Nordås karateklubb, Jørgen Moen.

– Og for å bli bedre, må man trene. Det er ingen som er verdensmester uten å ha trent, sier Pettersen som ønsker å invitere med enda flere klubber neste gang.

– Vi har lyst til å arrangere en Fight Night open for å få med flere. Gjerne over to dager. Det hadde vært utrolig kjekt.

Fight night 3 - Ungdommene som deltok
Ungdommene som deltok på Fight Night
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Print
Email